Jelenlét, tanúság, szolgálat

Egy rövid beszélgetésre futottunk össze Puchard Zoltán építőmérnökkel, a 72 Tanítvány Mozgalom egyik alapítójával. És ha már összefutottunk, fel is tettünk számára néhány kérdést.

Egyre több helyen lehet találkozni a 72 Tanítvány Mozgalom névvel. Mi ez a mozgalom, és mivel foglalkozik?

A nevünk a 72 tanítvány evangéliumi képből ered, és jól jellemzi is küldetésünket: szeretnénk Jézus XXI. századi követőiként hozzájárulni ahhoz, hogy az alapvető keresztény értékek és az ezeket képviselő szakemberek véleménye hangsúlyosabban jelenjen meg a társadalmi párbeszédben. Szeretnénk megszólítani a kereső, egyházhoz még nem tartozó embereket is.

Büszkén említjük meg, hogy a mozgalmat Dr. Erdő Péter bíboros atya felkérésére a 25 éves Háló Egyesület indította el. Rendszeresen egyeztetünk Bíboros atyával, számíthatunk segítségére.

Valójában több tagot számlál, mint hetvenkettő. Jelenleg hány tagja van a szervezetnek?

Folyamatban van egyesületünk, alapítványunk megalakulása, ezért nem tudok egzakt számot mondani. 100 feletti önkéntessel dolgozunk együtt kisebb-nagyobb munkacsoportokban. Folyamatosan építjük a kapcsolatainkat azokkal a szervezetekkel, amelyek hasonló értékek mentén működnek. Örömtelinek veszünk minden együttműködést. A teljesség igénye nélkül kiemelem a KÉSZ-szel, az Ars Sacra Alapítvánnyal, a Magyar Katolikus Jogászok Társulásával, a KETEG-gel, ÉRME-vel, KÉRME-vel, Naphimnusz Egyesülettel stb. való együttműködést.

Mivel foglalkoznak az egyes munkacsoportok?

Munkacsoportjaink vagy egy-egy szakma vagy egy-egy kiemelt fontosságú társadalmi kérdés köré tömörülnek. Legelső körünk a Mérnökkör volt, amely lassan közösségé is formálódva tartja találkozóit és végzi önkéntes tevékenységét – egyebek mellett a Gellért templom számára is ismert Gálosfán. De van többek között orvos, pedagógus körünk is. Munkacsoportjaink foglalkoznak többek között a teremtésvédelem kérdésével, családvédelemmel, médiával, informatikával. Igyekszünk minél több szakembert meghívni, megszólítani.

Hol lehet legközelebb találkozni a mozgalommal?

Az első nyilvános rendezvényünk a szeptember 30-i Teremtésvédelmi konferencia lesz – erre nagy erőkkel készülünk, jelentős védnöki és meghívotti körrel, fontos üzenetek megfogalmazásával. Érdemes bújni a világhálót, mert egyre több híradás fog megjelenni a közeljövőben a konferenciával kapcsolatban.

Kiket vártok a szeptember 30-i eseményre?

Nagyon széles kört várunk, a teremtésvédelem szakembereitől kezdve egyházi személyeken, média szereplőkön és politikusokon át. Legfontosabbnak mégis azt érezzük, hogy szeretnénk minden budapesti plébániáról legalább 2-2 „tanítványt” megszólítani, akik el tudják vinni az üzenetet minden egyházközségbe. Számomra minden résztvevő közül ők a legfontosabbak, mert a 72 Tanítvány Mozgalom elsődlegesen ennek a rétegnek szeretne új ismereteket nyújtani. Meggyőződésünk, hogy Isten országában mindenki főszereplő, csak Teremtőnk más-más feladatot szán nekünk.

Nyiri Szabolcs, Pulai Zsolt

Vélemény, hozzászólás?