Kedves Testvérek!

Karácsony van. Ilyenkor véget ér az ünnepeket megelőző rohanás és készülődés, befejeződik a vásárlás, a sütés-főzés, s legtöbben otthon vannak családjuk körében, s ünnepelnek. A szeretet ünnepén felkapcsoljuk a karácsonyfa égőit, meggyújtjuk a csillagszórókat, megajándékozzuk egymást, s próbálunk igazán jók lenni, s karácsonyi hangulatot teremtve, békében együtt lenni.

Az idei évben a járvány miatt lehet, hogy sok családnak az ünneplése más lesz, mint általában szokott lenni. Lehet, hogy nem tudunk találkozni mindannyian, lehet, hogy nem tudjuk átölelni egymást, s lehet, hogy nem tudunk elmenni éjféli szentmisére. Mindez akár szomorúvá is tehetne bennünket, hiszen látszólag csorbul az a karácsonyi hangulat, amit elterveztünk s már annyira vártunk… De ha jobban belegondolunk, ez az idei helyzet egy lehetőség is. Lehetőség arra, hogy mélyebben átéljük karácsony üzenetét, s elsősorban ne a külsőségekre figyeljünk, hanem a lényegre: egy személyre, Jézus Krisztusra, aki kétezer évvel ezelőtt Betlehemben egy egyszerű istállóban megszületett, s aki ma is velünk van, s követésére hív bennünket. Betlehemben nem voltak csillagszórók és szaloncukrok, nem találkozott egymással a nagy család, nem ettek fenséges karácsonyi vacsorát, s mégis valami hatalmas dolog történt: az Isten, aki maga a szeretet, eljött közénk. Ünnepeljük őt idén karácsonykor! Ünnepeljük Jézust, a születésnapost, s elsőként neki adjunk ajándékokat: imádságot, tiszta szívet, jócselekedeteket. Tegyünk ki karácsonyfánk alá betlehemet, az ünnep napjaiban olvassuk el a Szentírásból a születés történetét, imádkozzunk együtt a családdal, énekeljünk szent karácsonyi énekeket. S higgyük el, ha így teszünk, a gyermek Jézus is el fog halmozni minket ajándékaival. S akkor szebb lesz a karácsonyfa égői által kibocsátott fény, akkor jobban fog ízleni a karácsonyi bejgli, s jobban fogunk tudni örülni egymás ajándékainak is, mert a köztünk megvalósuló szeretet istenszeretetünkből fog forrásozni.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok a Szent Gellért Plébánia papsága nevében mindenkinek hitben megélt, áldott, békés karácsonyt és kegyelmekben gazdag, boldog új évet!

Imre atya