Cserkészek

A cserkészet egy politikamentes, vallásos alapokon nyugvó mozgalom, melynek célja, hogy életrevaló, jólelkű és csapatmunkára képes felnőtteket neveljen. Már 7-8 évesen el lehet kezdeni cserkészkedni, ekkor a fair play és az egyszerűbb ismeretek játékos elsajátításán van a hangsúly. Ők a kiscserkészek, narancssárga nyakkendőt hordanak. 5-6. osztálytól felfelé kinyílik a világ, szélesebb körű témákkal foglalkozunk, amely az alapműveltségen túl természetismeretet, elsősegélyt, vallási és önismereti kérdéseket foglal magába. Az őrsi foglalkozásokon túl ez a korosztály már besegíthet a kisebbek programjain, saját őrsükkel, maguknak programokat szerveznek. Ők a cserkészkorosztály, zöld nyakkendővel. Aki alkalmas, 15-16 éves korában vezetőképzőbe mehet és elkezdhet kiscsoportot, őrsöt vezetni, tehát az egykori 7-8 évesek lesznek a következő korosztály vezetői. Ezek a vezetők a nem-vezetőkkel együtt alkotják a kósza korosztályt, akik szinte teljesen önállóak, nagykorú vezetők segítségével programokat szerveznek maguknak illetve a kisebbeknek. Ezekben az években dől el, ki marad a cserkészetben őrsvezetőként, segítőként vagy lesz más vezető, például korosztályé. Ezekben az években fontos támasz, biztos pont az évek alatt összecsiszolódott őrs.

A 2019-es nagytáborban készült csoportkép

Elhagyva a kósza korosztályt az őrsöt nem vezető segítők roverek lehetnek, szürke nyakkendőt kapnak és szervezőként, korosztály vezetőként segítik a csapat munkáját. 18 év felettiek a vándorok, akik roverek, már cserkész korosztályú őrsöt vezetők, egyre inkább háttérben, támogató munkát végző tagok.

A csapaton kívül országos és nemzetközi szinten is lehet érvényesülni, ismerkedni.

A plébánia életében most kezdünk egyre aktívabb részt vállalni, ministránsokkal együttműködve a szentmiséken szolgálni, plébániai eseményeken segíteni. Év közben vannak kirándulások, élnapos programok és nyári tábor. Idéntől, 5. évünket kezdve itt, saját cserkészszobánk is lesz a plébánián- jelenleg fejlesztés alatt .

Még több a cserkészetről itt

Életképeink

A plébánián jelenleg az alábbi őrsök vannak:

Teréz anya raj (5-8. osztályosok)

 • Szurikáta őrs (5-6. o. lányok): pénteken 16:00-17:30
  (ők már elérték a maximális létszámot, nem lehet csatlakozni)
 • Csikóhal őrs (6-7. o. lányok): péntek 18:00-19:00 
  (nagycserkészek lettek 2019-ben)
 • Csuka őrs (7-8. o. fiúk): csütörtök, 17:00-18:30
  (nagycserkészek lettek 2019-ben )

Alakuló raj

 • Málikó őrs (3-4. o. lányok): kedd, 16:15-17:45
  (idén nyáron kaptak narancssárga nyakkendőt)
 • Leopárd őrs (3-4. o. fiúk): kedd, 16:30-17:30
  (Őrsvezetők: Nyiri Gellért és Czike Márk)

Szeretnél cserkészkedni? Jelentkezz!