Neokatekumenális Út

A Neokatekumenális Út egy lehetőség találkozni Jézus Krisztussal a Katolikus Egyházban, egy út, amely az embereket a testvéri közösségre és a felnőtt hitre vezeti. Egy bevezető katekézis sorozat után megalakul egy közösség, amelyben elhangzik az Isten szava és mint egy létfontosságú szó, lassanként megvilágítja a valóságunkat, az alapvető problémánkat (hogy bűnösök vagyunk) és erre a szóra tudunk válaszolni Istennek, hogy akarjuk, hogy az ő terve megvalósuljon az életünkben, mert megtapasztaljuk, hogy bűneink meg vannak bocsátva és Isten egy új életre hív meg minket. A közösségben megélünk egy alapvető találkozást Istennel a prédikáció által, megtapasztaljuk, hogy Isten él. Az Isten szava hallgatása és az Eucharisztia ünneplése a közösségben létrehozza az egységet és a szeretetet, mert Krisztus megbocsátott nekünk, ezért vagyunk képesek együtt lenni fiatalok és idősek, különböző társadalmi helyzetűek, ezért vagyunk képesek egymással kibékülni és évtizedeken át a közösségben együtt maradni és a környezetünkben tanúságot tenni a feltámadott Jézus Krisztusról.

Az Utat VI. Pál pápától („ti a keresztény élet hitelességét, teljességét … veszitek célba”) kezdve mindegyik pápa támogatta, mint egy eszközt felfedezni a katolikus hitet. A Neokatekumenális Út első közösségének megalakulása 50. évfordulója ünneplésén Ferenc pápa azt mondta: „az Út nagy ajándéka Istennek korunk Egyháza számára”.

Az Út Mindenkinek való, hívőnek és hitetlennek, más vallásúnak, mindenkinek, aki keresi az élet értelmét, hogy reményt kapjon, azért mindenki meghívott 13 éves kortól kezdődően.

A Szent Gellért Plébánián az 1990-es évek elejétől van jelen a Neokatekumenális Út. Általában minden év január havában kezdődnek a katekézisek, a konkrét időpontokat a katekézisek indulása előtt a templom bejáratánál kihelyezésre kerülő plakát és az asztalon elhelyezett meghívók tartalmazzák.