Elsőáldozás

Az Oltáriszentség, vagyis Jézus értünk adott teste és vére, katolikus hitünk legcsodálatosabb titka és keresztény életünk legnagyobb ajándéka. A gyakorló katolikus emberek – ha nincs halálos bűnük – rendszeresen, minden szentmisében részesülhetnek ebben az ajándékban, vagyis áldozhatnak. Aki életében először veszi magához az Oltáriszentséget, vagyis járul szentáldozáshoz, azt nevezzük elsőáldozónak.

Gyermekek elsőáldozása: Elsőáldozó az a megkeresztelt, legalább 2. osztályos gyermek lehet, aki jár iskolai vagy plébániai hitoktatásra és szentmisékre, s részt vesz a plébániai elsőáldozási felkészítésen. Ehhez a szülők beleegyezése és támogatása is kell.
Plébániánkon az elsőáldozási felkészítés a következő módon történik: a tanév második félévében kerül meghirdetésre négy szombati alkalom (havonként egy), melyeknek délelőttjein a plébánia papjai és hitoktatói foglalkoznak a gyerekekkel és a szülőkkel is. Ezeken az alkalmakon kötelező a részvétel. Az utolsó alkalmat követően (ami egyben a főpróba is) kerül sor az elsőáldozásra egy ünnepi szentmise keretében.
A felkészítésre jelentkezni a plébániai irodában vagy a templom sekrestyéjében lehet.

Fiatalok elsőáldozása (14-18 éves korig): Aki ebben a korban szeretne elsőáldozáshoz járulni, annak bérmálkozási felkészítésen kell részt vennie, s ő az ünnepélyes bérmálási szentmisében elsőáldozáshoz is járul.

Felnőttek elsőáldozása (18 éves kor felett): Az elsőáldozásra való felkészítés az ún. katekumen csoportban, vagy személyre szabottan történik. Ennek időtartama változó, mert alapvetően a jelentkező lelki érettségétől, hitben való jártasságától függ. Az elsőáldozás ünnepélyes szentmisében történik, melynek során a jelölt a többi még elmaradt beavató szentségben is részesül.

Elsőáldozás 2020