Régebbi, kiemelt hirdetések

Ezen az oldalon azokat a régebbi plébániai hirdetéseket jelenítjük meg, amik fontosak és jelenleg is aktuálisak.

Nyári mise- és gyóntatási rend (2021. június 13.):

Június 28-a hétfőtől, a nyári időszakra való tekintettel, megváltoztatjuk templomunk miserendjét, s a hétköznapi esti szentmisék 17 óra helyett egy órával később, 18 órakor fognak kezdődni. Így az esti szentmisék a hét minden napján egységesen 6 órakor kezdődnek. Szintén június 28-tól elmaradnak a reggeli szentmisék utáni, valamint a kedd és csütörtök esti szentségimádások is. A szentségi kápolna továbbra is nyitva lesz minden nap reggeltől estig, s továbbra is megtartjuk a pénteki egész napos szentségimádásokat. Időpontot vállalni a hátsó asztalra kihelyezett lapon lehet.
A gyóntatás rendje a következő: vasárnap gyóntatunk a 9-es és a 11-es szentmise között (10 órától 10.50-ig), valamint az esti szentmise előtt 17 órától. A szentmisék alatt nincs gyóntatás.  Ezen kívül hétfőtől szombatig minden szentmise után igény szerint gyóntat a miséző atya. Kérjük, hogy aki gyónni szeretne, a szentmise után menjen be a sekrestyébe, s jelezze szándékát az atyának!  

Járványügyi intézkedések (2021. április 17.):

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye járványügyi előírásai április 17-e szombattól lehetővé teszik a templomokban a nyilvános liturgiák végzését, ezért ettől a naptól kezdve a mi templomunkban is újra lehetséges a hívek részvétele a szentmiséken.

Kérjük, hogy
– Amennyire ez emberileg megállapítható, mindenki csak egészségesen jöjjön a templomba!
– Ha valaki fertőzött, vagy kontakt személy volt, akkor csak negatív teszt birtokában vagy a 10 napos karantén időszak elteltével jöjjön!
– Ha valaki nem biztos benne, hogy egészséges-e, inkább maradjon otthon!
– A templomban mindenki viseljen orrot és szájat elfedő maszkot; fertőtlenítse a kezeit s igyekezzen másoktól minél nagyobb távolságot tartani.

A szentmiséken továbbra is mellőzzük a kézfogást, az áldozás pedig csak kézbe lehetséges.

Új temetői szabályzat és ártáblázat (2021. március 1.):

Március 1-jétől kis mértékben módosul plébániánk temetőjének szabályzata, valamint változnak az urnahelyek megváltásának árai is. Az új temetőszabályzat és ártáblázat itt olvasható:

Fontos változás a temetések terén: Mivel temetőnk katolikus templommal egybeépült egyházi temető, vagyis szent hely, fontos, hogy minden itt végzett temetés a Krisztus által hozott feltámadást és az örök életbe vetett reményt fejezze ki, hiszen ez hitünk megvallásának egy fontos eszköze. Éppen ezért – összhangban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által 2016-ban kiadott Temető Szabályzattal, valamint temetőnk új szabályzatával (2021. március 1.) – mostantól temetőnkben nem végzünk úgynevezett „polgári búcsúztatásokat”, hanem csak katolikus, illetve más történelmi keresztény egyházak szertartása szerinti egyházi temetéseket. Nem vállalunk továbbá úgynevezett „csendes temetéseket” sem, ami azt jelenti, hogy a hamvak elszórásának vagy az urna elhelyezésének mindig feltétele az egyházi szertartás. Kérjük Isten áldását temetőnkre, s minden itt eltemetett elhunytra, hogy adjon nekik örök nyugodalmat és örömteli feltámadást!

Karitász csoportunk új vezetője (2021. február 20.):

Plébániánk karitász csoportjának új vezetője van Sárospataki Máté személyében. Máté többgyermekes édesapa, aki évek óta aktív tagja plébániánknak, s most önként vállalkozott erre a fontos és felelősségteljes feladatra. Imádkozzunk érte és az egész plébániai közösségért is, hogy a tettekben megnyilvánuló, szolgáló szeretet hassa át mindannyiunk életét. Máté szeretettel várja mindenkinek a jelentkezését, aki a karitász csoport tagja szeretne lenni vagy bármilyen más módon tudna segíteni a munkában, pl. imával vagy anyagi támogatással, de várja azok jelentkezését is, akik úgy érzik, hogy segítségre szorulnak. Jelentkezni és információt kérni a karitász csoport új e-mail címén lehet: gellertkaritasz@gmail.com

A plébániai iroda és az urnairoda új nyitvatartása (2021. február 1.):

Februártól a plébániai iroda és az urnairoda egységesen és hosszabban, hétfőtől péntekig délelőtt fél 10-től délután fél 5-ig tart nyitva folyamatosan, ebédszünet nélkül. A plébániánkon működő Mortalis temetkezési iroda továbbra is nyitva van már 9 órától.

Változó stóladíjak (2021. január 1.):

Főgyházmegyénkben 2021. január 1-jétől változnak a „stóladíjak”, vagyis a temetési és esketési szertartások, valamint a miseszándékok íratásának összegei. Fontos tudni, hogy ezek az összegek nem „vételárak”, hanem ajánlott adományozási összegek. Így január 1-jétől pl. a csendes misékért adandó adomány javasolt összege 2000 Ft, az énekeseké pedig 4000 Ft lesz.

Szent József év (2020. december 8.):

Ferenc pápa rendelkezése alapján december 8-ától 2021. december 8-ig az egyházban Szent József évet tartunk, amelyhez különleges búcsúnyerési alkalmak is kapcsolódnak. Így teljes búcsút lehet nyerni pl. azáltal, ha Szent József példáját követve az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit végezzük, vagy ha a rózsafüzért imádkozzuk családjainkban vagy egyénileg, vagy ha napi tevékenységünket Szent József védelmére bízzuk. A pápa által kiadott dekrétum teljes szövege itt olvasható: Szent József év – DekretumLetöltés

Liturgikus változás templomunkban (2020. október 1.):

Októbertől egy kisebb, de fontos liturgikus változást vezetünk be templomunkban: egységben a római liturgia hivatalos formájával, amit a világ többi országában és sok magyarországi templomban is gyakorolnak, mi is állni fogunk a szentmise elejétől kezdve egészen a kezdő könyörgés végéig, vagyis az „Uram, irgalmazz” (Kyrie) és a „Dicsőség” (Gloria) énekek alatt is. Ezek az énekek ugyanis könyörgő és dicsőítő himnuszok, melyeken keresztül mély tisztelettel fordulunk Istenünk felé. Ezt a mély tiszteletet sokkal jobban és őszintébben fejezi ki az álló testtartás, mint a kényelmes ülés. Természetesen, ha valakinek kora vagy egészségi állapota miatt nehezére esik a hosszabb állás, továbbra is leülhet ezen énekek alatt, illetve abban az esetben is leülhetünk, ha ünnepélyes énekkari misén a megszokottnál jóval hosszabbak ezek a tételek.

Szent Gellért Plébánia Apró (2020. szeptember 26.):

A Teremtés hete kapcsán plébániánk létrehozott egy adok-veszek Facebook csoportot „Szent Gellért Plébánia Apró” néven azzal a céllal, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

A szentségimádás új rendje templomunk szentségi kápolnájában (2020. szeptember 19.):

Nagy öröm mindannyiunk számára, hogy templomunkban van külön szentségi kápolna, mert így mindig van lehetőségünk találkozni Jézussal az Oltáriszentségben. A kihelyezett monstranciával történő ünnepélyes szentségimádásokra vonatkozóan azonban az Egyháznak pontos liturgikus szabályai vannak, többek között az, hogy ilyenkor mindig jelen kell lennie legalább egy imádkozó embernek, hiszen Jézust nem hagyhatjuk magára. Mivel az eddig elég gyakran előfordult nálunk, ezért a jövőben a következőképpen változik a szentségimádások rendje: a kápolna továbbra is nyitva lesz minden nap 8 és 18 óra között, de zárt tabernákulummal. Péntekenként viszont ünnepélyes szentségimádást tartunk a reggeli szentmise utántól 17 óráig, ehhez viszont szükséges, hogy legyenek az egész napra emberek, akik vállalják, hogy egy adott időpontban biztosan ott lesznek imádkozni. Éppen ezért a kápolnába kihelyezünk egy lapot, amelyen fél órás beosztásokkal, névvel és telefonszámmal fel lehet iratkozni szentségimádásra. Ha csütörtök estig betelik a lap vállalkozó emberekkel, akkor pénteken ki tudjuk helyezni az Oltáriszentséget ünnepélyes szentségimádásra. Bíztatunk mindenkit, hogy aki teheti, ajándékozzon Jézusnak a pénteki napjából legalább fél óra szentségimádást, hiszen ez kiváló alkalom arra, hogy kifejezzük a Megváltó iránt érzett szeretetünket és hálánkat.

„Bízd rá magad” honlap (2020. szeptember 19.):

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlásával új honlapot hozott létre bizdramagad.hu címen, ami segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!