Zöld Nagyböjt

Szemlélve a teremtett világunk globálisan és környezetünkben felmerülő problémáit, nehézségeit, Ferenc pápa első, „Laudato si” enciklikájának üzenetein felbuzdulva megfogalmazódott bennünk, hogy nem nézhetjük ölbe tett kézzel, ami a szemünk előtt történik. Társadalmi igazságtalanságok, ökológiai problémák globális mértékű, már-már megoldhatatlan esetei, mint a levegő szennyezettsége, a vizek szennyezettsége, az asztalunkra kerülő élelmiszerek mesterséges összetétele, a minket körülvevő fogyasztói társadalom tengernyi felesleges és kétes minőségű terméke, mind megannyi felkiáltójelként arra sarkall, hogy az árral szemben úszva, felismerjük felelősségünket a teremtett világunk felé és tudatosítsuk magunkban, milyen lehetőségeink vannak. Ez a szándék azonban nem szűkülhet le egy-egy politikai erő ígéretének lenni, hanem ennél sokkal szélesebb körben, sokan, sokféle módon kell, hogy keressük a megoldást. Keresztényként – nyilvánvalóan – a megoldás azonos a mennyei Atya szándékával.

„A keresztényeknek különösen is tudatosítaniuk kell magukban, hogy a teremtett világon belül megbízatásuk, a természettel és a Teremtővel szembeni kötelességeik hitük részét képezik. Ezért az emberiség és a világ javát szolgálja, ha mi, hívők jobban felismerjük meggyőződéseinkből fakadó ökológiai kötelezettségeinket.” (Laudato si pápai enciklika, 64.)

A plébánián induló teremtésvédelmi munkacsoporttal arra gondoltunk, ebben a nagyböjtben minden nap egy rövid gondolattal vagy gyakorlati ötlettel szeretnénk a téma fontosságára felhívni a figyelmet.

Kérjük, olvassátok elmélkedve!

Örömmel vesszük, ha visszajelzést is kapunk róla!


Az első napokban arról írunk, milyen alapelvek mentén indulhatunk el a teremtett világot védő életmód rögös, de annál magasztosabb útján. Az 5+1R alappillért, azaz refuse, reduce, reuse, recycle, rot + repair témákat járjuk körbe a következő három napban. Ezeken belül pedig olyan tippeket adunk, amelyek segítségével könnyedén belefoghatunk a változtatásba.

  • A hulladékmentesség megtanít olyan változásokat beépíteni a mindennapjainkba, amivel látványosan csökkenthetjük a szeméttermelésünket.
  • Megmutatja, hogyan tudjuk megváltoztatni a fogyasztási szokásainkat, és
  • Megbecsülni azokat a dolgokat, amiket beengedünk az életünkbe.

Február 27., csütörtök

1. Refuse – utasítsuk vissza

Tanuljunk meg nemet mondani az apróságokra. Ilyen egy szívószál az étteremben, egy nylon szatyor a boltban, egy szórólap, termékminta, reklámajándék. Gondoljunk bele, valóban szükségünk van-e ezekre.

Minden alkalommal, amikor elfogadjuk ezeket, azzal azt mondjuk, hogy igénye van rá az embereknek, gyártsanak még többet. Azonban, ha visszautasítjuk, azzal egy szemétmentes(ebb) világra szavazol.

2. Reduce – csökkentsük:

Az elsőszámú dolog, amit tehetünk, hogy kevesebb szemetet termeljünk, hogy kevesebbet is vásároljunk. Ha bevásárlólistát írunk, valóban csak azt vesszük meg, ami szükséges, és elkerüljük az impulzusvásárlást.

A csökkentés a már meglévő tárgyainkra is vonatkozik, hiszen rengeteg olyan dologgal vesszük körül magunkat, amiket évek óta csak dugdosunk egyik rejtekhelyről a másikra, de sosem használjuk őket. Szervezhetünk lakásvásárt, eladományozhatjuk, vagy odaadhatjuk családtagjainknak, barátainknak, amire már nincs szükségünk – persze csak akkor, ha nekik valóban kell.

Feburár 28., péntek

A tegnapiakat folytatva, ma újabb két R-t ismerhetünk meg a hulladékmentesítés rendszeréből:

3. Reuse – használjuk újra:
Nagyon sok olyan tárggyal van dolgunk egy nap, amit csak pár percig használunk, és utána a kukába dobjuk. Hogy csak egy pár dolgot említsünk, PET palackos vizek, elviteles dobozok és mellé a műanyag evőeszközök. Ezek helyett használjunk kulacsot, saját dobozt és bambusz vagy fém evőeszközöket.

A már meglévő tárgyainkat is használjuk fel újra. Például befőttesüvegbe vehetünk lencsét, rizst, mogyorót stb. csomagolásmentesen, vagy akár az ebédünket is magaddal viheted benne. Vagy egy elhasználódott pólót ahelyett, hogy kidobnánk, vágjunk fel nagyobb darabokra, és használjuk takarításhoz.

4. Recycle – hasznosítsuk újra:
A szemét és a hulladék nem ugyanaz: ha egy üveget a kommunális kukába dobunk, akkor szemét, és „haszontalan”, de ha szelektív gyűjtőbe rakjuk, akkor már hulladék, ami hasznos = újrahasznosítható. Ezért amit lehet szelektíven gyűjteni, azt semmiképp ne dobjuk a kommunális kukába. Ha csak tehetjük, akkor válasszunk a boltban üveg, fém vagy papír csomagolásban kapható termékeket, és kerüljük a műanyagokat – a műanyagoknak csak 55%-át hasznosítják újra itthon. A fennmaradó 45% a szemétlerakóba vagy a vizeinkbe kerül. Ráadásul minden egyes újrahasznosításnál veszít a minőségéből, míg egy idő után már nem is lehet újrahasznosítani.

Február 29., szombat

A hét végére lekerekítjük Bea Johnson 5 R-körét, amelyet egy igen fontos hatodik R-rel is kiegészítettünk, nézzük is meg közelebbről:

5. Rot – komposztáljunk:
Nem is gondolunk bele, de nagyon sok organikus szemetet termelünk egy nap. Például a zöldségek, gyümölcsök héja, a kávézacc, a tojáshéj, vagy a növények elszáradt levelei mind komposztálhatóak, és látványosan csökkentik a szeméttermelésünket, ha nem a kommunális kukába dobjuk ki őket. Persze városban nem olyan egyszerű megoldani a komposztálást, de elvihetjük közösségi kertekhez, vagy a sharewaste.com oldalon találhatsz olyat, aki a közeledben él, és komposztálni tudja a te szerves hulladékodat is.

+1 Repair – Javítsuk meg:

Próbáljuk meg az elromlott dolgainkat első körben megjavítani/szervizeltetni, mielőtt lecseréled. Biztos, hogy nem foltozható már az a lyukas zokni? Nem lehet, hogy csere helyett megérne egy csiszolást és festést az a régi asztal? Ha ezeket a kérdéseket feltesszük magunknak, és őszintén megválaszoljuk, ahelyett hogy azonnal lecserélnénk az elhasználódott tárgyainkat, máris környezettudatosabb emberré váltunk.Március 2., hétfő

A nagyböjt a bűneinktől való lelki megtisztulás időszaka, de a gyakorlatban a nagytakarítás időszaka is. Ahogy egyre több a fény, egyre jobban látjuk a téli hónapok porát, piszkát.

Gondoljuk át, milyen vegyszereket használunk lakásunk, autónk, stb. takarításánál. A használt vegyszerek nagy része a vizeinkbe jut, onnan pedig a talajba, és végül az asztalunkra. Nem lehetne ezeket az anyagokat a természetben is megtalálható, lebomló anyagokkal helyettesíteni?

Vízkőoldásra természet alkotta savakat válasszunk: a citromsav és az ecet ilyenek. Természetes fertőtlenítő az ecet. Súrolásra környezetbarát megoldás a szódabikarbóna, vagy a mosószóda.

Mosogatásra is használhatsz természetes, lebomló mosogatószereket, ilyet találhatsz sok drogéria kínálatában. Vásárlás előtt nézd meg az összetételét, kerüld a klórt tartalmazó vegyszereket.

Március 3., kedd

Mosásra alkalmas környezetkímélő anyagok a mosószappan és a mosószóda, az öblítésre remekül bevált a hígított ecet.

Fehérítéshez a környezetet szennyező, és erősen bőrirritáló hatású klór helyett válasszuk a nátrium perkarbonátot, más néven aktív oxigénes fehérítőt.

A ruhák szárítását legjobb a szabad levegőn, napfényben megoldani. Ha csak lehet, kerüljük a sok energiát felhasználó szárítógép használatát.

Március 4., szerda

Ablakpucoláshoz mikroszálas kendőt és langyos vizet használjunk! Az eldobható kendők nagy része nem lebomló műanyag, ezek használatát kerüljük!

Szemüvegünket is tisztán tarthatjuk egy kendő és tiszta víz segítségével.

Március 5., csütörtök

Víz

Zárjuk el a vizet, miközben pl fogat mosunk, vagy odaégett edényt sikálunk. Nagy kincs a tiszta ivóvíz, vigyázzunk rá! Kádfürdő helyett válasszuk a gyors zuhanyt.

Nézzük meg, mennyi vizet használ mosogatógépünk vagy mosógépünk, válasszunk olyan programot, ami hatékony és víztakarékos! Csak azt az edényt illetve ruhát tegyük bele, amit tényleg szükséges tisztítani!

Március 6., péntek

Ivóvíz

Ásványvíz helyett igyunk csapvizet vagy használjunk szódagépet, rendeljünk szikvizet. Fedezzük fel a hazai csapvíz tisztaságát, finomságát, és fogyasszuk! Iskolába vagy munkahelyre vigyünk magunkkal egy kulacsban!

A nagyböjti időszakban mondjunk le a kis kiszerelésű, műanyag palackba csomagolt italokról, mint például a tejeskávé, üdítők, gyümölcslevek, joghurtitalok… Helyettük válasszuk a vizet.

Március 7., szombat

Még mindig víz…

Igen szűkös készletek állnak rendelkezésre, 2025-re az ENSZ előrejelzése szerint az emberiség kétharmadának nem jut elegendő víz. A tudatos vízfogyasztás érdekében mindenkinek fontos megismerkednie a fogyasztásából, az életmódjából következő vízlábnyommal.

Jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, miközben az USA lakói évente 2,48 millió liter vizet használnak él évente. Az Élő Bolygó listáján jelenleg Jemen áll az utolsó, legvíztakarékosabb helyen, évente 619 ezer liter víz fogyasztásával. Magyarország a 126. helyen áll, évente 750 ezer liter vízzel.

A mai napon adjunk hálát vizeinkért: a Duna-partért, a Balatonért, a tavainkért, folyóinkért, sok forrásunkért, strandunkért, fürdőnkért! Tudatosítsuk ezt a gazdagságot, és erre hívjuk fel környezetünk figyelmét is!